1title1_left.jpg (5370 bytes) 1title1_right.jpg (11103 bytes)
   

  Αρχική
  Γυμνάσιο
  Αξιοθέατα
  Νέο Σούλι
  Κάμερες
  Καιρός
  Κοσμογραφία
  Συζητήσεις
  Αναφορές
  Αναζήτηση
  Επικοινωνία
           




 

 

Ποιος ήταν ο κύριος λόγος που σας ώθησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας;

Στην κοινωνία της πληροφορίας, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, είναι ανάγκη φορείς που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη διαχείριση πληροφοριών όχι μόνο σχετικών με το ιστορικό παρελθόν αλλά και με σύγχρονες ανάγκες (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών για μερίδες δημοτολογίων, έκδοση αντιγράφων παλιών συμβολαίων) να γνωστοποιούν με κάποιο τρόπο την ύπαρξη των συλλογών τους. Επίσης η αύξηση τελευταία του ενδιαφέροντος, κυρίως από την πλευρά της πανεπιστημιακής κοινότητας, για τη σπουδή ακόμη και του πρόσφατου παρελθόντος, μας οδήγησε σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Σκοπός μας να βοηθήσουμε τους ερευνητές που προέρχονται από άλλες περιοχές να εξοικονομήσουν χρόνο και να αποφεύγουν άσκοπες ταλαιπωρίες. Ακόμη η δημιουργία της ιστοσελίδας πιστεύουμε ότι συνέβαλε στον πιο δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας που έτσι σε πρώτη φάση ανταποκρίνεται στο αίτημα για ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο υλικό της.

 

Πόσοι οι δημιουργοί του site και ποιοι;

Πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι η Υπηρεσία μας θεωρείται και είναι παράρτημα της Κεντρικής μας Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους που εδρεύει στην Αθήνα. Είναι διανομαρχιακή Υπηρεσία και ενώ σε τοπικό επίπεδο διαθέτει μια κάποια ανεξαρτησία είναι ενταγμένη σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης που κατευθύνεται από την Αθήνα. Θέλουμε να πούμε πως η προτροπή - όχι η επιβολή-για δημιουργία ιστοσελίδας δόθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία. Και ότι επίσης δημιουργήθηκαν κάποια πρότυπα πάνω στα οποία έπρεπε να δουλέψουμε. Εμείς γνωρίζοντας καλά το υλικό μας φροντίσαμε να το συγκεντρώσουμε. Επειδή δεν διαθέτουμε, παρόλο που προβλέπεται, ειδικό προσωπικό πληροφορικής, αποστείλαμε το υλικό μας στην αντίστοιχη Υπηρεσία μας στη Θεσσαλονίκη, στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας που διαθέτει αυτή την ειδικότητα. Το υλικό συγκεντρώθηκε από τον φιλόλογο Γιάννη Τσαρούχα. Η ειδικός της πληροφορικής, του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, που ασχολήθηκε με την επεξεργασία του, ονομάζεται Ειρήνη Γιαννακίδου

 

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε να του περιγράψετε το site σας;

Είναι ένα site που εξυπηρετεί κυρίως πρακτικές ανάγκες γιαυτό και αρκετά τυποποιημένο και λιτό. Το θεωρούμε όμως πολύ κατατοπιστικό.

 

Ποιος είναι ο ουσιαστικός σκοπός αυτής της σελίδας για εσάς;

Επειδή η Υπηρεσία μας χαρακτηρίζεται λόγω αντικειμένου από κάποια εσωστρέφεια είναι μια πύλη προς τον έξω κόσμο. Κυρίως όμως η ύπαρξή της αυξάνει τον αριθμό των "πελατών" μας που βρίσκονται μακριά.

 

Ποια από τις θεματικές ενότητες του site σας, φαίνεται να ελκύει περισσότερο τους επισκέπτες;

Η θεματική ενότητα: Aρχεία - Συλλογές.

 

Ποιο κριτήριο έχετε για το υλικό που βάζετε στην σελίδα σας;

Στην ενημέρωση του καταλόγου μας εφαρμόζουμε το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής όπως έχει καθορισθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων. Συνοπτικά: την ονομασία του κάθε αρχείου, σύντομη περιγραφή του περιεχομένου, ακραίες χρονολογίες, περιγραφή του όγκου του, χρονολογία εισαγωγής. Όσον αφορά τις λίγες φωτογραφίες ένα κριτήριο είναι και η σπανιότητα των τεκμηρίων.

 

Ποιες υπηρεσίες προσφέρουν τα Γ.Α.Κ στα Σχολεία των Σερρών;

Τα ΓΑΚ - Αρχεία Νομού Σερρών προσφέρουν πρωτογενές υλικό για την εκπόνηση εργασιών σε θέματα τοπικής ιστορίας. Εκτός αυτού επειδή το προσωπικό τους εξ επαγγέλματος πρέπει να ενημερώνεται για ότι γράφεται σχετικά με το νομό μας προσφέρει και πληροφορίες βιβλιογραφικές, αν και δεν είναι υποχρεωμένο γιαυτό. Αν διέθεταν πιο κατάλληλους χώρους θα ήταν σε θέση σήμερα με τα τεκμήρια που κατέχουν να υποστηρίζουν κάθε χρόνο μόνιμες εκθέσεις αρχειακού υλικού ώστε να τις επισκέπτονται τα Σχολεία και να προσφέρουν με τον τρόπο αυτό πολλά στην εκπαίδευση.

 

Πόσα εκπαιδευτικά αρχεία υπάρχουν στα Γ.Α.Κ

Αυτή τη στιγμή 127 εκπαιδευτικά αρχεία

 

Από πού βρίσκεται το αρχειακό υλικό σας;

Κυρίως από την εκκαθάριση αρχείων που είναι υποχρεωμένοι όλοι οι δημόσιοι φορείς (Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Δήμοι, Νοσοκομεία) να πραγματοποιούν, τηρώντας κάποιους κανόνες. Διαδικασία δηλαδή που προβλέπει παρέμβαση των ΓΑΚ ώστε να επιλέξουν χρήσιμο υλικό πριν την καταστροφή του και να το εισαγάγουν στις συλλογές του. Εκτός αυτού τα ΓΑΚ πυκνώνουν τις συλλογές τους με δωρεές των πολιτών που κρίνουν ότι κάποια ντοκουμέντα δικά τους θα διαφυλαχθούν καλύτερα σε βάθος χρόνου και θα αποτελέσουν κοινό αγαθό. Σ'αυτή την περίπτωση του αρχείο που κατατίθεται παίρνει το όνομα του δωρητή. Επίσης σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις τα ΓΑΚ αγοράζουν αρχειακό υλικό.

 

Μιλήστε μας για τα σχέδια σας ή αλλαγές που θα δούμε στην σελίδα σας στο προσεχές μέλλον.

Σκοπεύουμε να εισαγάγουμε στην ιστοσελίδα μας, εκτός της συνοπτικής περιγραφής των αρχείων που έχουν εισαχθεί πρόσφατα, κάποιους αναλυτικούς καταλόγους (ξεχωριστή περιγραφή για κάθε τεκμήριο, έγγραφο, φωτογραφία κ.λ.π.) που έχουμε ήδη δημιουργήσει, σε παραδοσιακή, μη ηλεκτρονική, μορφή.

 

 

Νοέμβρης 2004

Αθανασιάδης Αθανάσιος

athanasiadi@sch.gr