1title1_left.jpg (5370 bytes) 1title1_right.jpg (11103 bytes)
   

  Αρχική
  Γυμνάσιο
  Αξιοθέατα
  Νέο Σούλι
  Κάμερες
  Καιρός
  Κοσμογραφία
  Συζητήσεις
  Αναφορές
  Αναζήτηση
  Επικοινωνία
           




 

Συνέντευξη του Διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών

κ. Σαπουντζή Ιωάννη, στους μαθητές του Γυμνασίου Νέου Σουλίου 

 

 

Πότε ιδρύθηκε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη  Σερρών; Σε ποιο χώρο στεγάστηκε;

- Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών ιδρύθηκε το 1952 με κοινή απόφαση των τότε υπουργών Εθνικής Παιδείας και Οικονομίας. Τα δύο πρώτα χρόνια της «λειτουργίας» της (σε εισαγωγικά γιατί δεν λειτουργούσε ουσιαστικά είχε δημοσιευτεί η ίδρυσή της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, δηλαδή από τη στιγμή που θα υπογραφεί απόφαση ίδρυσης ενός νομικού προσώπου, πρέπει να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης για να έχει νόμιμη υπόσταση) ήτανε στα «χαρτιά», δεν υπήρχε χώρος να λειτουργήσει.

Το 1954 λειτούργησε σε κάποια ιδιωτικά κτίρια για ένα μικρό χρονικό διάστημα, για ένα-δύο χρόνια, λειτούργησε με την εξής έννοια: δεν είχε μια συγκροτημένη συλλογή από βιβλία, ούτε είχε τη δυνατότητα να λειτουργήσει ένα δανειστικό τμήμα, για να έχει την μορφή που έχει μια βιβλιοθήκη σήμερα, με αναγνωστήριο, βιβλιοστάσιο, με τον κόσμο να έρχεται να δανείζετε βιβλία. Δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα. Μετά μεταφέρθηκε όλη αυτή η δραστηριότητα στο υπόγειο του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Σερρών. Είχε παραχωρηθεί μια αίθουσα από το γυμνάσιο κι εκεί λειτούργησε κανονικά ως βιβλιοθήκη, όχι όμως δανειστική υπήρχε μια συλλογή από λίγα βιβλία, κάποιες εγκυκλοπαίδείες, λεξικά τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές μόνο, μέσα στο χώρο του σχολείου. Αυτή η μορφή της βιβλιοθήκης κράτησε ως το 1963. Στο διάστημα αυτό άρχισε να συγκροτείται η συλλογή της βιβλιοθήκης. Αυτό έγινε με δωρεές βιβλίων, από το υπουργείο Παιδείας, από την εθνική βιβλιοθήκη και από κάποιους άλλους φορείς και οργανισμούς που είχαν την ευγενή καλοσύνη να προσφέρουν κάποια βιβλία στις βιβλιοθήκες που είχαν ιδρυθεί τότε. Παράλληλα με τη βιβλιοθήκη Σερρών είχαν ιδρυθεί και άλλες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Παρενθετικά το 1949 ήταν η χρονολογία ορόσημο για τη δημιουργία Δημόσιων Βιβλιοθηκών στην Ελλάδα. Τότε ψηφίστηκε ένας νόμος ο οποίος μέχρι φέτος το καλοκαίρι ίσχυε, αντικαταστάθηκε με κάποιον καινούριο. Ο νόμος του 1949 καθόριζε τη λειτουργία των Δημόσιων Βιβλιοθηκών. Το 1963 η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε επιτέλους στο χώρο που βρίσκεται σήμερα. Είναι o δεύτερος όροφος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, τον οποίο νοικιάζουμε.

 

 

Με πόσα βιβλία περίπου πρωτολειτούργησε και πόσες χιλιάδες τίτλους αριθμεί σήμερα;

- Η αρχική συλλογή ξεκίνησε με μικρό αριθμό βιβλίων τα οποία σιγά-σιγά αυξάνονται δεν ξεκίνησαν με έναν συγκεκριμένο αριθμό βιβλίων, απλώς μετά το διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε άρχισαν να έρχονται βιβλία. Σήμερα έχει περίπου πενήντα χιλιάδες τόμους βιβλίων, από τα οποία ένας μεγάλος αριθμός δεν βρίσκεται εδώ γιατί δε χωράει. Είναι σε άλλους χώρους αποθηκευτικούς, γιατί αποτελεί υλικό μη χρήσιμο. Δηλαδή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να έχει κάποιο όφελος οποιασδήποτε μορφής. Υπάρχουν τα περισσότερα βιβλία εκτός από ένα μικρό αριθμό, τα οποία για πρακτικούς λόγους έχουν καταστραφεί, όπως λογοτεχνικά και παιδικά μυθιστορήματα. Αυτά από την πολύ χρήση φθείρονται, γιατί τι βιβλίο έχει και τι στοιχείο του αναλώσιμού υλικού, το οποίο φθείρεται, χαλά, άρα πρέπει να αντικατασταθεί.

Ένας μικρός αριθμός βιβλίων καταστράφηκε με  κάποια πρωτόκολλα καταστροφής που έχουμε συντάξει. Ήταν βιβλία που δεν είχαν καμία ιστορική αξία. Τα βιβλία που έχουν ιστορική αξία αν είναι φθαρμένα, σχισμένα η μουντζουρωμένα τα κρατάμε. Έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου 14000 μέλη, από τα οποία ενεργά είναι τα μισά, δηλαδή αυτά που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης, είτε του αναγνωστηρίου, είτε των δανειστικών τμημάτων. Υπάρχουν δύο δανειστικά τμήματα, παιδικό και ενηλίκων.

 

Ο χώρος που φιλοξενείται η βιβλιοθήκη σήμερα είναι αρκετός για τις ανάγκες μιας μεγάλης βιβλιοθήκης; Πότε υπολογίζετε να μεταφερθείτε στις νέες εγκαταστάσεις;

-Ο χώρος είναι ανεπαρκέστατος χρησιμοποιώ υπερθετικό βαθμό για να δώσω έμφαση. Η βιβλιοθήκη μας θεωρείται μια από τις καλύτερες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Κι αυτό δεν το λέω από έπαρση, το λένε κι άλλοι οι οποίοι την έχουν επισκεφθεί και το΄ χουν διαπιστώσει. Έτσι κι εμείς προσπαθούμε να την κάνουμε καλύτερη συνεχώς. Μέσα σ αυτή την προσπάθεια εμπλουτίζουμε συνέχεια τη συλλογή της βιβλιοθήκης με νέο υλικό. Γιατί μια βιβλιοθήκη που θέλει να εξυπηρετεί σωστά  το αναγνωστικό κοινό, θα πρέπει συνέχεια να εμπλουτίζεται. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που πρέπει συνέχεια να τον τροφοδοτούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διογκώνετε συνεχώς η συλλογή και να φτάσουμε σ’ ένα σημείο να μην μπορούμε να χωρέσουν όλα τα βιβλία σ’ αυτό το χώρο. Εκτός αυτού κάνουμε και άλλες δραστηριότητες, δεν μένουμε στην απλή διαδικασία της διακίνησης του βιβλίου, της πληροφόρησης, της γνώσης, της ενημέρωσης.

Έχουμε τμήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες κ.ο.κ. συνεπώς έχουμε ανάγκη κι από άλλους χώρους. Αυτό μας οδήγησε στην εξεύρεση μιας λύσης πριν από αρκετά χρόνια η οποία ήταν να χτιστεί μια καινούρια βιβλιοθήκη. Έγινε η αρχή, βρέθηκε ο χώρος, έγιναν οι μελέτες και οι δημοπρασίες, εγκαταστάθηκε εργολάβος, χτίζεται το καινούριο κτήριο της βιβλιοθήκης, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα στις επαρχιακές πόλεις. Υπάρχουν βέβαια κάποιες δυσκολίες, οικονομικές κυρίως. Δεν μπορέσαμε να εντάξουμε το κτήριο σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα, ώστε να έχουμε μια καλύτερη χρηματοδότηση.

Όλα τα ποσά δίνονται από κρατικούς πόρους, από τον κρατικό προϋπολογισμό κι έτσι υπάρχει μια καθυστέρηση η οποία οφείλεται και στο γεγονός ότι ετοιμάζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και γίνονται πάρα πολλά έργα. Ελπίζουμε σε ένα χρόνο να έχουν τελειώσει οι δύο όροφοι, που θα φιλοξενήσουν την βασική λειτουργία της βιβλιοθήκης, ο δεύτερος και ο τρίτος. Οι άλλοι όροφοι θα είναι βοηθητικοί, με την έννοια ότι στον πρώτο θα λειτουργήσει παιδική βιβλιοθήκη, που προσωρινά μπορεί να στεγαστεί στον δεύτερο όροφο. Ο τέταρτος και ο πέμπτος όροφος θα είναι αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων, εικαστικών κυρίως εκδηλώσεων. Πινακοθήκη θα είναι ο ένας και ο τέταρτος θα είναι αίθουσα στην οποία θα γίνονται ομιλίες. Στο ισόγειο θα υπάρχει αμφιθέατρο στο οποίο θα γίνονται συνέδρια, ομιλίες, θεατρικές παρουσιάσεις, γιατί θα υπάρχει και ειδικά διαμορφωμένη σκηνή.

 

 

Πώς βγαίνει ο κωδικός που υπάρχει στη ράχη κάθε βιβλίου;

- Αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται από το επιστημονικό προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Για να μπορέσει να κάνει κάποιος αυτή την εργασία, θα πρέπει να έχει σπουδάσει Βιβλιοθηκονομία. Αυτή η εργασία, λέγεται, ταξινόμηση και είναι μια από τις πιο σημαντικές δουλειές που μπορούν να γίνουν σε μια βιβλιοθήκη, ώστε να οργανωθεί, να συγκροτηθεί σωστά η συλλογή της. Η ταξινόμηση είναι εκείνη η επιστημονική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία χωρίζεται η γνώση σε κάποιες κατηγορίες. Υπάρχουν διάφοροι κανόνες ταξινόμησης, εμείς χρησιμοποιούμε τον πλέον διαδεδομένο κανόνα που τον χρησιμοποιούν το 90% περίπου των βιβλιοθηκών όλου του κόσμου. Λέγεται «δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Μ. Ντιούι», πήρε το όνομα  του αμερικανού ο οποίος το εφήρμοσε πρώτος, πριν από εκατό χρόνια περίπου. Αυτό το σύστημα συνέχεια εξελίσσεται και βελτιώνεται. Σύμφωνα μ’ αυτό το σύστημα χωρίζεται η γνώση σε κάποιες κατηγορίες. Κάθε κατηγορία διαιρείται σε άλλες υποκατηγορίες, αυτές σε άλλες υποκατηγορίες κ.ο.κ. Όλες οι κατηγορίες κωδικοποιούνται και τις δίνουμε πλέον με κάποιους αριθμούς και με κάποιους δεκαδικούς αριθμούς.

Υπάρχει κάποιος τριψήφιος αριθμός, μια τελεία και ακολουθούν τα δεκαδικά ψηφία. Γι’ αυτό λέγεται δεκαδικό σύστημα  Ντιούι. αφού επεξεργαστεί το προσωπικό το έντυπο υλικό αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό - κι αυτό αποτελεί τεκμήριο μιας συλλογής μίας βιβλιοθήκης οι κασέτες, τα CDROM, τα DVD, οι χάρτες – και το κατατάξει σε μια κατηγορία βάζει πλέον και τον κωδικό αριθμό, τον οποίο τυπώνουμε με μια διαδικασία στον εκτυπωτή και με ειδικά αυτοκόλλητα τον κολλάμε στη ράχη του βιβλίου. Εκτός από τον κωδικό αριθμό υπάρχουν και κάποιες άλλες ενδείξεις στη ράχη του βιβλίου με χρωματιστά αυτοκόλλητα. Αυτό γίνεται για δική μας διευκόλυνση σε σχέση με την ταξιθέτηση του βιβλίου δηλαδή σε πιο χώρο θα πάει το βιβλίο. Όχι σε ποια κατηγορία, σε ποιο χώρο θα πάει. Γιατί υπάρχει το κεντρικό βιβλιοστάσιο, η παιδική βιβλιοθήκη, η συλλογή της λογοτεχνίας και τα βιβλία που απαγορεύεται να δανειστούν. Αυτά έχουν κόκκινη ένδειξη.

 

 

Η μηχανοργάνωση της βιβλιοθήκης κατά πόσο βοήθησε στη λειτουργία της σε σχέση με το παλαιότερα; (κάρτες δανεισμού, τακτοποίηση βιβλίων κ.τ.λ)

- Ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα που μπορούσαμε να κάνουμε στη Βιβλιοθήκη από τότε που ιδρύθηκε. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί  ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα έφερναν τέτοια οργάνωση. Όλα γίνονταν χειρόγραφα, ο δανεισμός, η ταξινόμηση και όλα τ’ άλλα. Όταν άρχισε να γίνεται η εφαρμογή των Η/Υ σε διάφορους τομείς της επιστήμης αλλά και τις Βιβλιοθηκονομίας εμείς αρπάξαμε την ευκαιρία, με την δική μας πρωτοβουλία χωρίς εντολή από το Υπουργείο. Αρχίσαμε σιγά-σιγά να εφαρμόζουμε την μηχανοργάνωση στη βιβλιοθήκη. Χρησιμοποιήσαμε ειδικό λογισμικό πρόγραμμα βιβλιοθήκης, το οποίο μας έδωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το οποίο λέγεται Α.Β.Ε.Κ.Τ..

Με βάση αυτό το πρόγραμμα αρχίσαμε σιγά-σιγά να αυτοματοποιούμε την συλλογή μας, να "περνάμε" δηλαδή τα βιβλία μέσα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επειδή όμως η βιβλιοθήκη εκείνο το διάστημα δεν είχε μόνιμο προσωπικό, μ’ αυτή την ειδικότητα, αυτό έγινε μ’ αναθέσεις έργών και με πάρα πολλά ξενύχτια. Δεν φεύγαμε από τη Βιβλιοθήκη, από το πρωί μέχρι αργά το  βράδυ, με μια μικρή παύση το μεσημέρι, για να κάνουμε αυτή τη δουλεία. Τελικά όλη αυτή η αναδρομή καταλογογράφηση, δηλαδή η καταγραφή των βιβλίων στους υπολογιστές με το συγκεκριμένο λογισμικό πρόγραμμα, αφού γίνει η ταξινόμηση-κράτησε δέκα χρόνια.

Είμαστε η μοναδική βιβλιοθήκη από τις πενήντα περίπου Δημόσιες που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα που έχει κάνει αναδρομική καταλογογράφηση. Δηλαδή έχουμε καταγράψει όλη τη συλλογή στους Η/Υ. Οι άλλες βιβλιοθήκες έχουν καταγράψει τα τελευταία πέντε – δέκα χρόνια. Εμείς έχουμε κάνει όλη τη συλλογή μας  γι αυτό το υπουργείο επέλεξε τη Βιβλιοθήκη μας ως πιλοτική εφαρμογή, για να βάλουμε τη συλλογή μας στο internet. Στης ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης υπάρχει μια μηχανή αναζήτησης μέσα από την οποία μπορεί ο επισκέπτης της ιστοσελίδας να μπει στον κατάλογο που έχουμε εδώ και να δει τι βιβλία έχει η βιβλιοθήκη μας.

 

 

Η ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών  την τελευταία δεκαετία, κατά πόσο επηρέασε τη σχέση των νεότερων κυρίως αναγνωστών με το  βιβλίο;

- Μπορώ να πω ότι την επηρέασε θετικά. Σήμερα ο αναγνώστης, όπως διαπιστώνουμε και από τα στατιστικά στοιχεία που κρατάμε και από την επαφή που έχουμε με τον κόσμο και ειδικά με τα μικρά παιδία, είναι ενημερωμένος. Έρχονται εδώ τα μέλη της βιβλιοθήκης και ένα μεγάλο ποσοστό ξέρει τι θέλει, μας ζητά συγκεκριμένα βιβλία. Αυτό σημαίνει πως ενημερώνεται. Η ενημέρωση γίνεται και μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα. Η εξάπλωση που έχει το Internet βοηθά αυτούς που έχουν πρόσβαση να κάνουν κάποια αναζήτηση, να δουν ποια βιβλία κυκλοφορούν και να έρθουν να μας τα ζητήσουν. Επομένως πιστεύω ότι βοήθησε η εξάπλωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών αφ’ ενός στην ενημέρωση του κοινού αφ’ ετέρου σ’ εμάς που έχουμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε πιο γρήγορα και πιο έγκυρα τα μέλη της Βιβλιοθήκης γιατί μέσα από τις μηχανές αναζήτησης, η πληροφορία που μας δίνουν όσο ασαφής  και να είναι, όσο ελλιπής σε στοιχεία κι αν είναι, εμείς μ’ ένα  σύνολο συνδυαστικών ερωτήσεων που κάνουμέ στον υπολογιστή, μπορούμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Επομένως υπάρχει και μία ταχύτητα όσον αφορά το χρόνο που θα δώσουμε εμείς την πληροφορία που θέλει ο χρήστης. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Βιβλιοθήκη δίνει και πληροφόρηση, πράγμα που είναι παρά πολύ σημαντικό. Εκτός από τη διακίνηση της γνώσης και του βιβλίου διακινεί και πληροφορία. Δεν έχουμε μείνει επομένως στο στάδιο να έχουμε στα ράφια τα βιβλία και να τα δανείζουμε  χάρη στο τμήμα με τους Η/Υ. Περνάνε πολλοί κάθε μέρα. Μπορεί κάποιος να θέλει να παίξει είναι κι αυτό κάτι θετικό για εμάς γιατί του δίνεται η δυνατότητα μέσα από τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης να έρθει σ’ επαφή με τους υπολογιστές και ν’ αποκτήσει μια εμπειρία μ’ αυτό που λέμε «κοινωνία της πληροφορίας».           

 

Πως ξεκίνησαν οι «φιλολογικές βραδιές» κάθε Δευτέρας; Ποιοι συγγραφείς πήραν μέρος; Ποια βιβλία  συζητήθηκαν; Θα συνεχιστούν;

- Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθείτε τις δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης μας! Με ξαφνιάζετε ευχάριστα! Ήταν μία δική μου ιδέα. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι έχω έναν φίλο μου συγγραφέα το Θεόδωρο Γρηγοριάδη υλοποίησα αυτήν μου την ιδέα. Δηλαδή όταν ερχόταν εδώ ο Θ. Γρηγοριάδης, που είναι πολύ καλός φίλος της Βιβλιοθήκης, του πρότεινα να κάνουμε μία σειρά από δραστηριότητες. Συζήτηση στη συζήτηση τελικά καταλήξαμέ τι ήταν αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε. Ο κ. Γρηγοριάδης είναι καθηγητής Αγγλικής φιλολογίας από το Παλαιοχώρι Καβάλας και υπηρετεί σ’ ένα Λύκειο της Ν. Σμύρνης στην Αθήνα. Επειδή όμως αγαπά πολύ την πόλη μας και στην Βιβλιοθήκη πήρε απόσπαση από το σχολείο του εδώ στην Βιβλιοθήκη και οργανώσαμε αυτά τα «λογοτεχνικά σεμινάρια», όπως τα βαφτίσαμε. Γινόταν μια φορά το μήνα κι ήταν τρεις κύκλοι. Ο πρώτος κύκλος είχε τίτλο «οι μοντερνιστές συγγραφείς», όπως ο πολύ γνωστός Τζέημς Τζόυς, οι οποίοι ήταν πρόδρομοι της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ακολούθησε ο δεύτερος κύκλος με γνωστούς Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Βασίλης Βασιλικός.

Την ημέρα μάλιστα που είχαμε κάνει την παρουσίαση του έργου του Β. Βασιλικού ήταν και ο ίδιος εδώ και η εκδήλωση είχε γίνει στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση, είχε πάρα πολύ κόσμο. Ο τρίτος κύκλος ήταν το σύγχρονο μυθιστόρημα, ό,τι σύγχρονο κυκλοφορεί κι έχει γίνει «Best seller» παγκοσμίως. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το εξώφυλλο του βιβλίου του Ντον Ντε Λίλο «Ο υπόγειος κόσμος» είχε τους «δίδυμους πύργους» της Ν. Υόρκης και πετούσε ένα μαύρο πουλί κατευθείαν επάνω στους «δίδυμους πύργους». Το βιβλίο εκδόθηκε πριν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 που έγινε η τρομοκρατική επίθεση. Ήταν κάτι το προφητικό μια τρομερή σύμπτωση. Το συγκεκριμένο έργο βραβεύτηκε δύο χρόνια αργότερα σαν το καλύτερο βιβλίο στο φεστιβάλ βιβλίου της Φραγκφούρτης, στο μεγαλύτερο φεστιβάλ παγκοσμίως. Τα έργα που παρουσιάσαμε εδώ ήταν επιλογή του Θ. του Γρηγοριάδη. Αυτός επέλεγε ποιους συγγραφείς και ποια έργα θα παρουσιάσουμε. Είχαμε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία.

 

 

Ποιες εκδηλώσεις προγραμματίζετε για τη φετινή χρονιά;

- Ήδη έχουμε κάνει δυο παρουσιάσεις βιβλίων και μια ομιλία. Το ένα βιβλίο ήταν έργο του Γιώργου Καρτέρη, συνάδελφος σας καθηγητής κι αυτός στη Νιγρίτα μαθηματικός, με τίτλο «Έρωτες στην άκρη». Είχε προηγηθεί μια εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης στην οποία είχαμε καλεσμένο τον πρώην υπουργό τον κ.Θ.Πάγκαλο και ήταν μια συνδιοργάνωση της Βιβλιοθήκης και του συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής του Δήμου Σερρών. Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε και με την ορχήστρα, τη Φιλαρμονική του Δήμου η οποία έπαιζε κάποια κομμάτια που είχαν σχέση με την Άλωση της Πόλης. Την προηγούμενη εβδομάδα διοργανώσαμε μια άλλη εκδήλωση, παρουσιάσαμε το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως Ευγενίας Φακίνου, μιας ευγενέστατης κυρίας. Η εκδήλωση έγινε στη ΔΕΠΚΑ. Είμαστε σε συνεννόηση να παρουσιάσουμε το βιβλίο ενός πολύ γνωστού συγγραφέα, ο οποίος εμπλέκεται και με την πολιτική κατά κάποιο τρόπο. Είναι πολύ δύσκολο να έρθει , ομολογουμένως, στην πόλη μας. Εμείς προσπαθούμε να τον φέρουμε και θα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία για τη Βιβλιοθήκη και μια πολύ ωραία εκδήλωση για την πόλη. Αυτά προγραμματίσαμε ως το τέλος του 2003. Για την επόμενη χρονιά γίνεται προγραμματισμός, που θα κινηθεί σ’ αυτή τη «γκάμα», των εκδηλώσεων παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες. Ενδεχομένως να εκδώσουμε κι ένα από βιβλίο, γιατί ξέχασα να σας πω ότι μέσα στις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης είναι μια πολύ σημαντική εκδοτική παραγωγή. Κι εδώ έχουμε την πρωτοπορία το 1988 εκδώσαμε το πρώτο βιβλίο. Ήταν η επανέκδοση της ιστορίας του Πέτρου Παπαγεωργίου, μιας ιστορικό αρχαιολογικής μελέτης που είχε γράψει το 1896 και είχε δημοσιευτεί σ’ ένα γερμανικό περιοδικό. Είχε τίτλο «Οι Σερραίοι και τα προάστια. Τα περί τας Σέρρας και η μονή του Ιωάννου του Προδρόμου». Ήταν μια πολύ σημαντική μελέτη της εποχής εκείνης, που είχε πάρα πολλά στοιχεία, τα οποία χρησιμοποίησαν αργότερα όσοι ασχολήθηκαν με την έρευνα και την συγγραφή ή καταγραφή βιβλίων ιστορίας της πόλης μας και του μοναστηριού.

   

Τι καινούριο έχει παρουσιαστεί στην ιστοσελίδα σας σε σχέση με την παλαιότερη μορφή της;

- Κάναμε μια αναβάθμιση τους τελευταίους δύο μήνες. Δεν άλλαξε ο βασικός κορμός, παραμένει ο ίδιος, απλώς προσθέσαμε κάποια αισθητικά στοιχεία, αλλά και νέα στοιχεία ενημερωτικά. Δηλαδή μπήκε ένα κομμάτι που αναφέρεται στον καιρό ένα κομμάτι που «τρέχει» σαν τρέιλερ και μας λέει τι έγινε πριν από κάποια χρόνια σαν σήμερα. Ήδη έχουμε στείλει κάποια δεδομένα σ’ αυτόν που υποστηρίζει τη σελίδα μας, για να δημιουργήσουμε ένα «portal» απ’ το οποίο θα μπορεί κάποιος να αντλεί πληροφορίες για διάφορα θέματα, για αθλητισμό, για απόδημο ελληνισμό, για πανεπιστήμια, για το παιδί. Ετοιμάζουμε ένα άλλο κομμάτι σε συνεργασία με τον σύλλογο Σερραίων Συγγραφέων, στο οποίο θα βάλουμε μέσα ένα μικρό βιογραφικό για τους Σερραίους Συγγραφείς, όσους μας έχουν δώσει στοιχεία και θα περιέχει όσα έργα έχει εκδώσει ο καθένας.

Έτσι όποιος επισκεφθεί την σελίδα μας να μπορέσει να δει ποιο είναι το λογοτεχνικό υπόβαθρο, η υποδομή η λογοτεχνική της πόλης και του νομού Σερρών, για να έχει μία άποψη. Γιατί έχουμε πάρα πολλούς λογοτέχνες οι οποίοι ενδεχομένως να μην είναι γνωστοί έξω από τη γειτονιά τους, έξω από το σπίτι τους. Θα είναι ένας τρόπος να γίνουν κάπως γνωστοί και σε ένα ευρύτερο κοινό. Παράλληλα παίρνουμε ιδέες από την δική σας ιστοσελίδα, απ’ τον καθηγητή σας που μας δίνει πολύ καλές ιδέες και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, για να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας και ίσως κάποτε την κάνουμε σαν τη δική σας!

 

 

 

-Ευχαριστούμε για το χρόνο που μας αφιερώσαμε και για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δώσατε.

Την συνέντευξη πήραν οι μαθητές: Καλαθά Φωτεινή, Καλαθά Πάολα, Μπακάλης Δημήτρης, Κωνσταντινίδου Κων/να, Αγοράκη Γεωργία και Αναστασιάδου Ιωάννα

 

επιμέλεια συνέντευξης:

Καλαθά Άννα

Αθανασιάδης Αθανάσιος