1title1_left.jpg (5370 bytes) 1title1_right.jpg (11103 bytes)
   

  Αρχική
  Γυμνάσιο
  Αξιοθέατα
  Νέο Σούλι
  Κάμερες
  Καιρός
  Κοσμογραφία
  Συζητήσεις
  Αναφορές
  Αναζήτηση
  Επικοινωνία
           




 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ  ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Επίσκεψη ομάδας μαθητών του Γυμνασίου Νέου Σουλίου στην Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία  στο Άγιο Πνεύμα Σερρών

 

 

Στις 24 Μαρτίου 2004 επισκεφτήκαμε την Μονή του Προφήτου Ηλία στο Άγιο Πνεύμα Σερρών, μιλήσαμε με τις Αδελφές της Μονής και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες των  εσωτερικών και εξωτερικών χώρων της Μονής και του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος χώρου.

Το μοναστήρι βρίσκεται σ’ ένα λόφο πάνω από το χωριό του Αγίου Πνεύματος, πολύ κοντά από τα τελευταία σπίτια έτσι ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων. Η θέση του είναι τέτοια ώστε μπροστά στον επισκέπτη  απλώνεται απέραντος  ο κάμπος της περιοχής και πίσω δεσπόζει επιβλητικό το όρος Μενοίκιο. Ένας χώρος πανέμορφος που γίνεται ακόμη πιο όμορφος χάρη στις προσεγμένες κατασκευές που έγιναν πάνω στα πρότυπα των μοναστηριών του Αγίου Όρους. Ελιές, πεύκα και άλλα δέντρα στο χώρο έξω από τη μονή, καθώς και πλήθος λουλουδιών όπως κρίνοι, πανσεδάκια, γεράνια, γιασεμιά, αγγελικούλες, γαρδένιες, πασχαλιές, τούγιες και πολλά άλλα, αρμονικά συνταιριασμένα μέσα στα παρτέρια τους ευωδιάζουν όλη την άνοιξη και ειδικά την περίοδο του Πάσχα, μεταφέροντας  τον επισκέπτη σ’ έναν άλλο κόσμο, σ’ ένα κόσμο ηρεμίας και γαλήνης.

Στο μέσον της εσωτερικής αυλής υπάρχει  ένα  σιντριβάνι που με το γαλάζιο χρώμα του και τον ήχο του νερού που κινείται  ασταμάτητα δημιουργεί μια αίσθηση   χαλάρωσης στο επισκέπτη.

Εκείνο όμως που κάνει το μοναστήρι ξεχωριστό είναι τα παραδοσιακά  διακοσμητικά σχέδια που στολίζουν την εξωτερική όψη του κτιρίου όπου βρίσκονται τα κελιά των μοναχών και το παρεκκλήσι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Σ’ αυτό το ξεχωριστό περιβάλλον, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με μια από τις αδελφές της Μονής η οποία μας έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

 

Θα θέλαμε να μας πείτε από πότε λειτουργεί το Μοναστήρι.

- Η Ιερά Μονή προφήτη Ηλίου λειτουργεί ως μοναστήρι από το 1990,οπότε μια μικρή αδελφότητα υπό την πνευματική καθοδήγηση του Αγιορείτου Γέροντος Χρυσοστόμου Κατσουλιέρη, κατόπιν προσκλήσεως του αειμνήστου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου, εγκαταστάθηκε στο χώρο αυτό, όπου προϋπήρχε εξωκλήσι του Προφήτου Ηλιού.

 

Στον αύλειο χώρο της Μονής βρίσκεται το παρεκκλήσι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Πείτε μας λίγα λόγια για την θαυματουργή εικόνα της  Παναγίας  που βρίσκεται εκεί.

- Το παρεκκλήσι ανηγέρθη για τις ανάγκες της αδελφότητας. Τα θυρανοίξια του τελέστηκαν το Σεπτέμβριο του 1993. Εδώ φυλάσσεται αντίγραφο από το θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης, το οποίο χάρισε στην αδελφότητα ο Γέροντας. Η πρωτότυπη εικόνα βρέθηκε το 14ο αιώνα στα Κύθηρα μέσα στις μυρτιές  από ένα βοσκό και γι’ αυτό και η Παναγία ονομάζεται Μυρτιδιώτισσα. Το όνομα της Παναγίας φέρει και η Ηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Μυρτιδιώτισσα Μαγουλά.

 Στις 17 Απριλίου, το Σάββατο της Διακαινησίμου, θα γίνουν τα εγκαίνια του παρεκκλησιού με κάθε επισημότητα.

 

Βλέπουμε ότι γίνονται πολλές εργασίες στη Μονή. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά έργα που έδωσαν στο μοναστήρι μια πανέμορφη όψη. Τι έργα έχουν γίνει και τι άλλο έχετε προγραμματίσει να κάνετε;

- Το 1995 έγινε ριζική ανακαίνιση του παρεκκλησίου του Προφήτου Ηλία κατά το πρότυπο του Πρωτάτου του Αγίου Όρους. γιατί κρίθηκε ακατάλληλο για κοινή λατρεία από τον τότε Μητροπολίτη. Το 1999 άρχισε η ανέγερση νέας πτέρυγας για να στεγαστούν τα κελιά των μοναχών, η τράπεζα και το συνοδικό. Στη συνέχεια διαμορφώθηκε ο αύλειος χώρος της Μονής. Τον Απρίλιο του 2001 θεμελιώθηκε το κοιμητηριακό παρεκκλήσιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Οι κτιριακές εργασίες συνεχίζονται με την ανέγερση παραδοσιακής πέτρινης μάντρας με επάλξεις και πύργο, κατά το πρότυπο των Αγιορείτικων μοναστηριών και αρχονταρίκι.

 

Πόσες μοναχές υπάρχουν στο μοναστήρι; Από του κατάγονται;

- Υπάρχουν εννιά μοναχές. Από αυτές οι τέσσερις είναι από την Αθήνα, οι τρεις από τις Σέρρες, η μια από την Αλεξανδρούπολη και η άλλη  από τη Θεσσαλονίκη.

 

Ποιες είναι οι ασχολίες των αδελφών;

- Οι αδελφές ασχολούνται με τα παραδοσιακά μοναχικά εργόχειρα όπως αγιογραφία, χρυσοκέντημα, κατασκευή κεριού και θυμιάματος, ράψιμο ιερατικών αμφίων, κέντημα μοναχικών σχημάτων, ράψιμο πολυσταυρίων και πλέξιμο κομποσχοινιών.

 

Αυτές τις ωραίες λαμπάδες εσείς τις κάνετε;

- Ναι, τις ζωγραφίζουμε εμείς .

 

Οι αδελφές έχουν πάρει μέρος στη αγιογράφηση του παρεκκλησιού και του Ναού;

Ναι, ακολουθώντας τις υποδείξεις του Γέροντα και πιο έμπειρων αγιογράφων μοναχών από το Άγιο Όρος.

 

Μας εντυπωσίασε η οροφή του Συνοδικού. Ποιος  έκανε αυτά τα υπέροχα σχέδια, και πως;

- Τα σχέδια έγιναν από τις μοναχές ακολουθώντας πρότυπα του Αγίου Όρους. Όπως βλέπετε η οροφή αποτελείται από  μικρά κομμάτια ξύλα, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να σχηματίζουν διάφορα γεωμετρικά σχέδια. Τα χρυσά κομμάτια έχουν επικάλυψη φύλλου χρυσού.

 

Και αυτές οι θαυμάσιες  ζωγραφιές;

- Αυτές γίνονται πρώτα σε μουσαμά και μετά τις κολλάμε επάνω στο ξύλο. Το Συνοδικό είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, μόνο όταν έρχεται ο Μητροπολίτης ή κάποιος άλλος επίσημος καλεσμένος.

 

Επισκέπτεται πολύς κόσμος το μοναστήρι; Παρατηρείται αύξηση ή μείωση του  αριθμού των προσκυνητών  χρόνο με το χρόνο;

- Ο αριθμός των προσκυνητών αυξάνεται συνεχώς. Είναι πολλοί αυτοί που έρχονται να ζητήσουν τη χάρη της Παναγιάς και να ξεκουραστούν πνευματικά και ψυχικά. Οι Μυρτούλες που γεννιούνται με τη χάρη της Παναγίας και την πίστη των προσκυνητών μαρτυρούν τη θαυματουργική δύναμη  της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

 

Φτάνοντας στο μοναστήρι αντικρίσαμε ένα ασυνήθιστο θέαμα που μας αναστάτωσε, μας μετέφερε νοερά στην Σταύρωση του Χριστού, στο Γολγοθά. Τι ακριβώς είναι αυτό;

- Ο λόφος που είδατε αναπαριστά τον Γολγοθά και έγινε μετά από υπόδειξη του Μητροπολίτου μας. Την Μεγάλη Παρασκευή, στις  τρεις το μεσημέρι, εδώ ακριβώς θα γίνει η Αποκαθήλωση με μεγάλη επισημότητα. Θα έρθει ο Μητροπολίτης, πολλοί ιερείς και με συνοδεία λαβάρων και εξαπτέρυγων θα γίνει η Αποκαθήλωση του Σώματος του Χριστού. Στη συνέχεια, το Σώμα του Χριστού, τυλιγμένο σε άσπρο σεντόνι, θα μεταφερθεί στον Τάφο που έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό λίγο πιο κάτω. Έπειτα θα κλείσουμε την είσοδο με μια μαρμάρινη πέτρα και θα την σφραγίσουμε με βουλοκέρι και θα βάλουμε κορδέλες Την άλλη μέρα, ξημερώνοντας το Μέγα Σάββατο θα πάμε να ανοίξουμε τον Τάφο και θα πάρουμε το Σώμα του Χριστού βάζοντας στη θέση του την εικόνα της Αναστάσεως. Ο τάφος θα μείνει  ανοιχτός όλη τη χρονιά. Ο τάφος του Χριστού είναι ο μοναδικός τάφος στον οποίο δεν υπάρχει νεκρός.

 

Ξέρετε αν υπάρχει κάπου αλλού στη Ελλάδα αυτό το έθιμο;

Ναι, γίνεται σ’ ένα μοναστήρι στο Βόλο απ’ όπου κατάγεται ο Μητροπολίτης μας. Αυτός βλέποντας τα τείχη που κατασκευάζονται έξω από τη Μονή είπε ότι ο χώρος μοιάζει πολύ με τον πραγματικό χώρο της Σταύρωσης του Χριστού και έτσι αποφασίστηκε να γίνει εδώ η αναβίωση της Αποκαθήλωσης.

 

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για τα ωραία πράγματα που μας είπατε και για το χρόνο που μας αφιερώσατε γιατί απ’ ότι βλέπουμε ο χρόνος των μοναχών είναι πολύτιμος και δυσεύρετος. Η επίσκεψη στο τόσο φιλόξενο μοναστήρι ήταν μια μοναδική εμπειρία, μια επαφή, μ’ ένα άλλο κόσμο μακρινό αλλά συγχρόνως τόσο προσιτό σ’ αυτόν πού έχει την διάθεση να τον γνωρίσει.

 

 

Θεοχαρίδου Αντωνία

Ζαρζαμπίδου Μάχη

Αναστασιάδου Ιωάννα

Καλαθά Φωτεινή

Γκίζης Θωμάς