1title1_left.jpg (5370 bytes) 1title1_right.jpg (11103 bytes)
   

  Αρχική
  Γυμνάσιο
  Αξιοθέατα
  Νέο Σούλι
  Κάμερες
  Καιρός
  Κοσμογραφία
  Συζητήσεις
  Αναφορές
  Αναζήτηση
  Επικοινωνία
           




 

 

 

Μέχρι πόσες μέρες μπορούμε να κάνουμε ασφαλή πρόγνωση του καιρού;

 

- Κοίταξε κάτι, μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη και για πολλές ημέρες. Όπως σας είπα οι υπολογιστές λύνουν αυτές τις εξισώσεις στα κουτάκια και μας κάνουν την πρόγνωση του καιρού. Μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για δέκα, δεκαπέντε ημέρες, έχουμε όμως διαπιστώσει ότι για τους λόγους που είπαμε, για τα σφάλματα που υπάρχουν και τα οποία μεγαλώνουν όσο περνάει ο χρόνος μπορούμε να κάνουμε μέχρι έξι με εφτά ημέρες μια πρόγνωση γενική. Παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα μπορεί ίσως να πάμε σε περιπτώσεις μέχρι έξι εφτά ημέρες, για τοπικές όμως προγνώσεις μεταξύ πόλεων πλέον στην ηπειρωτική περιοχή στη βόρειο Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες.

 

 

 

 

Η θερμοκρασία του πλανήτη, λόγω του φαινομένου θερμοκηπίου, θα ανέβει τα επόμενα χρόνια;

 

- Θα αναφερθούμε σε μία άλλη ιστορία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο τέλος του 21ου αιώνα η θερμοκρασία ολόκληρης της γης θα ανέβει από 2 ως 4 βαθμούς κατά μέσο όρο και δεν μπορεί παντού να ανέβει με τον ίδιο ρυθμό, κάποιες περιοχές θα ζεσταθούν περισσότερο, ίσως η άνοδος να είναι και 6 βαθμοί, σε κάποιες άλλες η αύξηση θα είναι μικρότερη. Φυσικά όπως καταλαβαίνεται εκεί που θα ανέβει 6 βαθμούς η θερμοκρασία τα αποτελέσματα θα είναι πολύ ποιο έντονα πολύ ποιο ορατά, εκεί που θα ανέβει λιγότερο τα αποτελέσματα δεν θα είναι τόσο ισχυρά σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχει μία τάση η θερμοκρασία του πλανήτη να ανεβαίνει.

 

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή του κλίματος η για παροδικό φαινόμενο;

 

- Εσείς έχετε διαπιστώσει πιο έντονα φαινόμενα στην περιοχή τον τελευταίο καιρό ναι ή όχι; Όχι. Έχετε την αίσθηση ότι βρέχει περισσότερο ή αν δεν βρέχει περισσότερο αν είναι πιο έντονή η βροχή; Κοιτάξτε να δείτε υπάρχουν τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στην Ελλάδα αρκετά έντονα φαινόμενα είναι όμως πολύ μικρό το χρονικό διάστημα, των 2-3 ετών, ώστε να μιλάμε για μόνιμη μεταβολή. Αυτό που έχει αυξηθεί είναι η συνέπεια του φαινομένου δηλαδή τι θέλω να πω, η αλλαγή του τρόπου ζωής στις μεγάλες πόλεις έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο πολλές οι συνέπειες του ίδιου φαινόμενου, για παράδειγμα πιο συχνές πλημμύρες στις μεγαλουπόλεις λόγω κάλυψης με τσιμέντου μεγαλύτερης επιφάνειας γης έτσι ώστε το νερό να μην μπορεί να φύγει εύκολα.

 

 

 

 

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για βαρομετρικό χαμηλό και τι για βαρομετρικό υψηλό;

 

- Όταν μιλάμε για βαρομετρικό χαμηλό σε μια περιοχή μιλάμε για χαμηλές πιέσεις οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από κακό καιρό δηλαδή από συννεφιά, πιθανότατα από βροχές και καταιγίδες. Το βαρομετρικό υψηλό είναι το αντίθετο είναι ένα σύστημα, ένας τύπος καιρού με υψηλές πιέσεις και συνήθως ο καιρός συνοδεύεται με καλές καιρικές συνθήκες δηλαδή ακόμα κι αν υπάρχουν σύννεφα έχουμε ήλιο και σχετικά καλές θερμοκρασίες.

 

 

 

 

Τι εννοούμε με τον όρο θερμομετρικό εύρος;

 

- Ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος είναι η συνηθισμένη διαφορά θερμοκρασίας που έχουμε από μέρα σε μέρα δηλ. πόσο χαμηλά πέφτει η θερμοκρασία τη νύχτα και πόσο υψηλά ανεβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και το ίδιο μέσα στο χρόνο. Ποιες είναι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουμε μέσα σε μια χρονιά και ποια είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχουμε σε όλη τη χρονιά. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, ειδικά αυτές που είναι μακριά από θάλασσα, που έχουν μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος δηλαδή παρατηρούνται μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας ανάμεσα σε ημέρα και νύχτα σε χειμώνα και καλοκαίρι.

 

 

 

 

Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξουμε ένα μετεωρολογικό κλωβό εδώ στο χώρο του σχολείου;

 

- Εντάξει δεν είναι δύσκολο και δεν θα είναι τέλειο όπως ακριβώς είναι σε ένα μετερεωλογικό σταθμό. Χρειάζεται ουσιαστικά να φτιάξετε ένα κουτί το οποίο θα έχει τρύπες για να αερίζεται, θα έχει περσίδες, θα είναι λευκό απ’ έξω ώστε να αντανακλάται η ηλιακή ακτινοβολία και μαύρο εσωτερικά. Μέσα από το κουτί το οποίο θα είναι κλειστό και θα ανοίγει από ένα πορτάκι θα βάλετε ένα θερμόμετρο και ένα υγρόμετρο για να μετράτε την θερμοκρασία και την υγρασία. Η θερμοκρασία για να μετρηθεί σωστά πρέπει το θερμόμετρο να είναι στην σκιά, άρα πρέπει να είναι κάπου που δεν το βλέπει άμεσα ο ήλιος και ακόμα καλύτερα να είναι μέσα σε ένα κουτί σε έναν μετεωρολογικό κλωβό. Ο χώρος του σχολείου όπως τον έχω δει δεν ταιριάζει για κάτι τέτοιο επειδή είναι περιορισμένος και επειδή είναι κάτω στρωμένος με τσιμέντο. Το σωστό είναι ο μετεωρολογικός κλωβός να είναι περίπου 2 μέτρα ύψος σε γυμνό έδαφος, χόρτα καλύτερα, αλλά και αν δεν είναι χόρτα δεν πειράζει ας είναι χώμα επίσης θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από τοίχο για να αερίζεται.

 

 

 

 

Τι ακριβώς είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

 

- Κοίταξε είναι αυτό που σας είπα πριν με την θέρμανση του πλανήτη. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δηλαδή η παρουσία στην ατμόσφαιρα αερίου του θερμοκηπίου κυρίως διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από την καύση του πετρελαίου, του κάρβουνου και άλλων υλικών που χρησιμοποιούμε για να ζεσταθούμε ή να γεμίσουμε τα αυτοκίνητά μας, φαίνεται πως θα οδηγήσει προς το τέλος του αιώνα σε μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από 2 έως 4 βαθμούς ίσως και 5, αλλά αυτό είναι αβέβαιο. Σίγουρα όπως σας είπα και πριν ανεβαίνει θερμοκρασία του πλανήτη δεν ξέρουμε όμως ακόμα, είναι αβέβαιο ,πόσο θα ανέβει στο τέλος του εικοστού πρώτου αιώνα. Αλλά αν ανέβει πολύ θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.

 

 

 

 

 

Πόσο επηρεάζει το ανάγλυφο το μικροκλίμα μιας περιοχής;

 

- Οι περιοχές οι οποίες είναι κοντά σε βουνά, κοντά δηλαδή σε έντονο ανάγλυφο όπως λέμε είναι οι πιο ευάλωτες στο να έχουμε λανθασμένη πρόγνωση. Είναι πιο εύκολο να κάνεις πρόβλεψη στη Νάξο και τώρα μιλάμε φυσικά για ένα μέρος που είναι μέσα στη θάλασσα ανοιχτό τελείως από το να κάνεις πρόβλεψη στις Σέρρες ή στη Φλώρινα ή στην Κοζάνη

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Καμπουρίδης Κώστας