1title1_left.jpg (5370 bytes) 1title1_right.jpg (11103 bytes)
   

  Αρχική
  Γυμνάσιο
  Αξιοθέατα
  Νέο Σούλι
  Κάμερες
  Καιρός
  Κοσμογραφία
  Συζητήσεις
  Αναφορές
  Αναζήτηση
  Επικοινωνία
           




 

 

Όλες οι ποικιλίες σταφυλιών μπορεί να γίνουν κρασί;

- Όχι δεν γίνονται όλες, όπως τα επιτραπέζια. Υπάρχουν όμως ποικιλίες που γίνονται κρασί: ποικιλία κρασοστάφυλα, ποικιλία σινζό, ποικιλία σεύκα, ποικιλία μοσχάτο και ποικιλία γκράνουαρ, από το γκράνουαρ (βουλγάρικη λέξη) παίρνει χρώμα το κρασί. Αυτές οι ποικιλίες λέγονται Γαλλικά.

Ποιες ποικιλίες σταφυλιών υπάρχουν στην περιοχή;

- Υπάρχουν τα επιτραπέζια (άσπρα και μαύρα), ροζακιά (άσπρα), κάρντιναλ (κόκκινα), ιτάλια (άσπρα), ρεμπιέ (μαύρα), σουλτανίνα (χωρίς κουκούτσια) και τα βικτόρια τα οποία βγαίνουν πρώτα-πρώτα. Παλιά υπήρχε μία ποικιλία που λεγόταν παμίδια (κόκκινα), αλλά τώρα δεν τα καλλιεργούν γιατί δεν έχουν απόδοση.

Ποιες δυσκολίες έχει η καλλιέργεια αμπελιού;

- Στα παλιά χρόνια έσκαβαν τα χωράφια με τα χέρια και τα ράντιζαν με τη ραντιστήρα. Τώρα όμως υπάρχουν τα μηχανήματα. Γενικά σήμερα επειδή είναι τα μηχανήματα δεν υπάρχουν και τόσες δυσκολίες αλλά παλιά υπήρχαν.

Ποιο κρασί θεωρείτε καλό;

- Το κρασί που θεωρείτε καλό είναι το μπρούσκο ή αλλιώς ξηρό. Σε αυτές τις περιοχές το λέμε μπρούσκο.

Πότε ο μούστος γίνεται κρασί και πότε ξύδι;

- Μόλις θα τρυγήσουμε το αμπέλι, θα πάμε στο σπίτι τα σταφύλια και θα τα αλέσουμε. Μόλις θα τα αλέσουμε, θα βάλουμε το υγρό πια στη στέρνα και θα το σκεπάσουμε καλά να μην παίρνει αέρα. Μετά από 48 ώρες που θα καθαρίσει τραβάμε όσο μούστο θέλουμε. Αυτό το μούστο που τραβήξαμε θα τον βάλουμε σε βαρέλια και ανάλογα όσα κιλά είναι θα βάλουμε το συντηρητικό (φάρμακο σκόνη), για να το κρατάει γλυκό και να του κόβει τη βράση. Αυτό το μούστο που αφήσαμε στη στέρνα, θα καθίσει άλλες 22 μέρες, θα καθαρίσει και μετά από αυτές τις 22 μέρες θα είναι πια κρασί (στο κρασί δεν βάζουμε συντηρητικό). Όταν το βαρέλι από κρασί δεν είναι καλά σφραγισμένο, δημιουργούνται τοξίνες και γίνεται ξύδι.

Ποια η διαδικασία παρασκευής κρασιού;

- Μόλις θα τρυγήσουμε το αμπέλι και αλέσουμε τα σταφύλια, θα βάλουμε το υγρό στη στέρνα. Αυτό το υγρό θα καθίσει στη στέρνα 22 μέρες και όταν περάσουν αυτές οι 22 μέρες θα είναι κρασί.

Τι ρόλο παίζει η καθαριότητα και η απολύμανση στα βαρέλια;

- Η καθαριότητα και η απολύμανση είναι το παν. Τα βαρέλια τα πλένουν με βραστό νερό και καυστική σόδα. Στα βαρέλια με την καυστική σόδα γίνεται απολύμανση.

Είναι απαραίτητο τα βαρέλια να είναι ξύλινα;

- Στα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν ξύλινα βαρέλια αλλά τώρα χρησιμοποιούν πλαστικά. Το κρασί γίνεται καλύτερο σε ξύλινα βαρέλια.

Ποια κρασιά λέγονται κρασιά παλαίωσης;

- Τα κρασιά παλαίωσης λέγονται τα κρασιά που τα σφραγίζουν.

 

 

Μάρτης 2005

Βρέττας Θεοφάνης

Καμπουρίδης Κώστας

Αθανασιάδης Αθανάσιος