1title1_left.jpg (5370 bytes) 1title1_right.jpg (11103 bytes)
   

  Αρχική
  Γυμνάσιο
  Αξιοθέατα
  Νέο Σούλι
  Κάμερες
  Καιρός
  Κοσμογραφία
  Συζητήσεις
  Αναφορές
  Αναζήτηση
  Επικοινωνία
           




 

 

Μπορείτε να μας κατατοπίσετε γενικά γύρω από την τέχνη του ψηφιδωτού καθώς και για τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει;

- Μπορούμε να πούμε ότι η τέχνη του ψηφιδωτού δεν είναι πολύ δύσκολη τέχνη, αρκεί αυτός που θ’ ασχοληθεί μ’ αυτήν να έχει υπομονή και να «πιάνουν τα χέρια του», γιατί για να ολοκληρώσει κανείς ένα έργο απαιτείται αρκετός χρόνος, μήνες ή ακόμη και χρόνος. Οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η τέχνη αυτή είναι ότι όλα τα μάρμαρα είναι διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά θρυμματίζονται εύκολα. Με λίγα λόγια θα έλεγα πρέπει να διαθέτει κανείς υπομονή και προπαντός να αγαπά αυτό που κάνει.

 

Πού μάθατε-διδαχθήκατε την τέχνη του ψηφιδωτού και τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε μ’ αυτήν την ενδιαφέρουσα ενασχόληση;

- Την τέχνη του ψηφιδωτού την έμαθα στο τμήμα ψηφιδωτού της Δ.Ε.Π.Κ.Α. το 2000. Αυτό που με ώθησε να πάω και ν’ ασχοληθώ με το ψηφιδωτό ήταν το ότι είχα ελεύθερο χρόνο τ’ απογεύματα και ότι μου άρεσε το συγκεκριμένο αντικείμενο.

 

 

 

Απαιτούνται κάποιες ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες για ν’ ασχοληθεί κανείς μ’ αυτό το αντικείμενο, αν ναι ποιες είναι αυτές και πως μπορεί κανείς να τις αποκτήσει;

- Ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες δεν απαιτούνται για ν’ ασχοληθεί κανείς με το ψηφιδωτό. Αρκεί όμως, όπως τόνισα και πριν, να έχει κανείς υπομονή και να αγαπά αυτό που κάνει.

 

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την κατασκευή ψηφιδωτών;

- Ασχολούμαι με τα ψηφιδωτά εδώ και τέσσερα χρόνια.

 

Ποια υλικά και πρώτες ύλες χρησιμοποιεί ο κάθε ψηφοθέτης για την κατασκευή ψηφιδωτού;

-Απαραίτητα υλικά για την κατασκευή ψηφιδωτού είναι τα εξής: πέτρα, μάρμαρο και κεραμίδι.

 

 

 

Κατασκευάζετε ψηφιδωτά για τοίχους, δάπεδα ή για κάτι άλλο;

- Τα ψηφιδωτά που έχω κατασκευάσει μέχρι τώρα προορίζονται για τοίχους άλλα μπορώ να κατασκευάσω και για δάπεδα. Η κατασκευή γίνεται κατόπιν παραγγελίας ή κάπως αλλιώς; -Αυτά που έχω κατασκευάσει μέχρι τώρα προορίζονται για προσωπική χρήση αλλά μπορώ να κατασκευάσω και κατόπιν παραγγελίας. Αυτή τη χρονική στιγμή τι ακριβώς κατασκευάζεται; -Αυτή τη στιγμή κατασκευάζω το Βυζαντινό Δικέφαλο αετό που πρόκειται να δωρίσω στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται υπό ανέγερση στην κεντρική πλατεία του χωριού μου, του Νέου Σουλίου.

 

Από πού αντλείται το Θεματολόγιο σας, τι αποτελεί δηλαδή πηγή έμπνευσης για εσάς και γενικότερα για όσους ασχολούνται με την τέχνη του ψηφιδωτού;

- Υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεμάτων για όποιον ασχολείται με το ψηφιδωτό, ανάλογα με την έμπνευση που έχει ο καθένας. Παραδειγματικά αναφέρω θέματα παρμένα από την ελληνική μυθολογία, από την καθημερινή ζωή, από την πόλη των Σερρών όπως ήταν άλλοτε και έχει αποτυπωθεί σε πίνακες από αξιόλογους ζωγράφους, από την εκκλησιαστική ζωγραφική και πολλά άλλα.

 

 

 

Πού έγκειται κατά την γνώμη σας η ομορφιά και η έλξη που ασκούσε και ασκεί η τέχνη του ψηφιδωτού είτε αυτό χρησιμοποιήθηκε στη χριστιανική αρχιτεκτονική (σε εκκλησίες) είτε σε σπίτια ιδιωτών για διακόσμηση;

- Κατά την γνώμη μου η ομορφιά και η έλξη που ασκεί η τέχνη του ψηφιδωτού έγκειται στο γεγονός ότι αυτός που ασχολείται με αυτήν την τέχνη έχει να κάνει με κάτι άγνωστο και πρωτόγνωρο για τον ίδιο και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αυτό που δικαιώνει τους κόπους του.

 

Ποια διαδικασία ακολουθείται για την κατασκευή ενός ψηφιδωτού έργου από το πρώτο βήμα μέχρι την ολοκλήρωσή του;

- Η διαδικασία για την κατασκευή ενός ψηφιδωτού είναι η εξής: Στην αρχή ζωγραφίζουμε το θέμα που θέλουμε πάνω σ’ ένα πανί και καρφώνουμε το πανί πάνω σ’ ένα νοβοπάν. Στη συνέχεια μ’ ένα κόφτη ειδικό για μάρμαρα αρχίζουμε να κόβουμε το μάρμαρο σε μικρά κομματάκια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο σχέδιο από την γυαλιστερή πλευρά αφού προηγουμένως βάλουμε λίγη κόλλα. Σιγά -σιγά και με μεγάλη υπομονή κολλούμε τα κομμάτια μαρμάρου. Όταν τα κολλήσουμε όλα τοποθετούμε ένα μεγάλο πλέγμα πάνω στο έργο. Ετοιμάζουμε την μαρμαρόκολλα, την αλείφουμε πάνω στο πλέγμα, έτσι ώστε να καλύψει όλο το έργο και το αφήνουμε για λίγες ώρες να στεγνώσει. Κατόπιν το γυρίζουμε ανάποδα και αφαιρούμε το πανί αφού πρώτα το βρέξουμε. Στο τέλος με μία βούρτσα δαπέδου καθαρίζουμε όλες τις κόλλες και το έργο είναι πλέον έτοιμο.

 

 

 

Συμμετείχατε στο παρελθόν σε προγράμματα ψηφιδωτού της ΔΕ.Π.ΚΑ και συγκεκριμένα σε δραστηριότητες του «καθ’ οδόν τεχνάομαι» όπου παιδία έπαιρναν μία πρώτη γεύση για το ψηφιδωτό τα καλοκαιρινά απογεύματα φτιάχνοντας μικρές απλές προσωπικές κατασκευές. Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο γι’ αυτές σας τις δραστηριότητες;

- Πράγματι συμμετείχα στην συγκεκριμένη δραστηριότητα της Δ.Ε.Π.Κ.Α που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στον πεζόδρομο παράπλευρα του Αρχαιολογικού Μουσείου στις Σέρρες. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πως πάρα πολλά παιδία εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μάθουν την τέχνη του ψηφιδωτού. Οι δραστηριότητες αυτές όπως και πολλές άλλες θα ήταν καλό πιστεύω να μπουν και στο χώρο του σχολείου, ώστε να έχουν τα παιδία την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις διάφορες μορφές της τέχνης με όλα όσα καθεμιά μπορεί να προσφέρει.

 

Θα παροτρύνατε κάποιον ν' ασχοληθεί με την τέχνη που πιο πάνω μας παρουσιάσατε;

- Βεβαίως και θα παρότρυνα όποιον ενδιαφέρεται ν' ασχοληθεί με τη τέχνη του ψηφιδωτού αρκεί βέβαια να έχει ελεύθερο χρόνο.

Μέγγλας Κηπουρός

19 Νοεμβρίου 2004.

 

 

 

Ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο στον οποίο υποβληθήκατε και την προθυμία σας να μας δώσετε τις τόσο πολύτιμες πληροφορίες σας και την άδεια να φωτογραφίσουμε δικά σας έργα. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Γιαντζόγλου Ιορδάνη δάσκαλο του ψηφιδωτού, που επέτρεψε την ξενάγηση μαθητών μας στο εργαστήριό του στις Σέρρες και την φωτογράφηση ψηφιακών έργων των μαθητών του.

Την συνέντευξη επιμελήθηκε ο μαθητής της Γ’ τάξης Κηπουρός Δημήτρης