1title1_left.jpg (5370 bytes) 1title1_right.jpg (11103 bytes)
   

  Αρχική
  Γυμνάσιο
  Αξιοθέατα
  Νέο Σούλι
  Κάμερες
  Καιρός
  Κοσμογραφία
  Συζητήσεις
  Αναφορές
  Αναζήτηση
  Επικοινωνία
           




 

Την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά μια συμπαθέστατη Ιεραπόστολο, μέλος της Ελληνικής Ιεραποστολής στο Καμερούν, στην μακρινή και απρόσιτη Αφρική, την Αδελφή Θέκλα.

Το Καμερούν ήταν για μας απλά ένα σημείου του χάρτη μέχρι τη στιγμή που η Αδελφή  Θέκλα  ζωντάνεψε στα μάτια μας με τις καταπληκτικές φωτογραφίες που μας έδειξε και τις παραστατικότατες περιγραφές της  τη μακρινή αυτή χώρα της Κεντροδυτικής Αφρικής όπου τα παιδιά δεν χαμογελούν, όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες, όπου δεν υπάρχει ο θεσμός της οικογένειας, όπου δεν υπάρχουν σχολεία, όπου υπάρχουν ακόμη λεπροί στους δρόμους, όπου ο Χριστός είναι ακόμη άγνωστος στους περισσότερους.

Κάναμε πάρα πολλές ερωτήσεις στην Αδελφή, η οποία μας απαντούσε πρόθυμα και προσπαθούσε να μας κάνει να πιστέψουμε τα απίστευτα.  Στο βλέμμα της διακρινόταν μια θλίψη όταν αναφερόταν στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων η οποία ξαφνικά γινόταν φλόγα ελπίδας, όταν απαριθμούσε τα μεγάλα έργα Αγάπης που γίνονται στο Καμερούν με την βοήθεια του Θεού και πλήθος κόσμου πού ενισχύει το μεγάλο πνευματικό και κοινωνικό έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Καμερούν. Στα αυτιά μας έρχεται συχνά η φωνή της, αργή, συρτή, μ΄ ένα πονεμένο παράπονο «Τα παιδιά του Καμερούν έχουν ανάγκη από ΕΝΑ ευρώ,  ΕΝΑ ευρώ, μόνο ΕΝΑ ευρώ».

Συγκλονιστήκαμε, συγκινηθήκαμε και σκεφτήκαμε πόσο ευχαριστημένοι πρέπει να είμαστε που ζούμε στην Πατρίδα μας, που έχουμε τόσα αγαθά, που έχουμε τις οικογένειες μας, και τους γονείς μας, και τα σπίτια μας, και το σχολείο μας και…,και…, και…

Έτσι πήραμε την απόφαση να βοηθήσουμε τα παιδιά του Καμερούν γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι ΕΝΑ ευρώ περίσσιο είχαμε όλοι, εκείνη κιόλας τη στιγμή μέσα στη τσέπη μας.

Αποφασίσαμε επίσης να βάλουμε την συνέντευξη που πήραμε από την Αδελφή Θέκλα στην ιστοσελίδα μας για να μάθουν και άλλοι άνθρωποι για το Καμερούν και για τον σκληρό αγώνα των Ορθόδοξων Ιεραποστόλων

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΔΕΛΦΗ ΘΕΚΛΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΎΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΥΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ν.ΣΟΥΛΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν.ΣΟΥΛΙΟΥ.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αδελφή Θέκλα, πως βρεθήκατε στην Αφρική, τόσο μακριά από την Ελλάδα;

- Γεννήθηκα στις Σέρρες και μεγάλωσα εδώ. Ξεκίνησα το ιεραποστολικό μου έργο, από την Ιεραποστολική Μονή της Παναγίας της Υψενής στη Ρόδο, με την ευχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και  με την ελπίδα δημιουργίας γυναικείου μοναστηριού εκεί στο Καμερούν. Ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2004 θα ολοκληρωθεί το έργο ανέγερσης της πρώτης γυναικείας μονής στην Αφρική, της Μονής της Αγίας Αικατερίνης και ότι θα μπορέσουμε να εγκατασταθούμε εκεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σας ώθησε να μπείτε στο μοναστήρι και να γίνετε μοναχή;

- Εκείνο που με ώθησε να γίνω μοναχή είναι η αγάπη μου για τον κόσμο και για τα παιδιά. Πάντοτε, και στο μοναστήρι όταν ήμουν, ο στόχος μου ήταν η άμεση επαφή με τα παιδιά και με τον κόσμο φυσικά.

Απ΄ ότι ξέρετε, ο Χριστός είπε να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο σ΄όλα τα Έθνη, σ΄όλο τον Κόσμο. Και τώρα σκεφτείτε ότι είμαστε στο 2003 μ.Χ. και υπάρχουν κομμάτια της γης, που δεν φταίνε φυσικά οι κάτοικοι τους, όπου δεν έχει κηρυχτεί το Ευαγγέλιο. Δηλαδή δεν ξέρουν μερικά παιδιά ότι ήρθε ο Χριστός στη Γη, για να σώσει τον Κόσμο από την αμαρτία, ανέβηκε πάνω στο Σταυρό, πήρε όλη την αμαρτία του Κόσμου και σταυρώθηκε για Μας, για Σένα, για το κάθε παιδί, για τον κάθε άνθρωπο και μετά από τρεις μέρες αναστήθηκε. Εμείς οι Ορθόδοξοι γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου περισσότερο από τη Γέννηση σε σχέση με τους Καθολικούς. Δεν κλαίμε για το ότι πέθανε ο Χριστός, έχουμε χαρά γιατί ο Χριστός αναστήθηκε. Λοιπόν αυτή  την επιθυμία μου  φαίνεται ότι την άκουσε ο Θεός και επέτρεψε να πάω στην Αφρική. Στην αρχή ο στόχος μου ήταν η Ινδία αλλά επειδή έκλεισε ο δρόμος άνοιξε προς την Αφρική. Τώρα βρίσκομαι στην Κεντροδυτική Αφρική, σ΄ένα κράτος που λέγεται Καμερούν.

Εκεί ζει και αγωνίζεται με πολλή αγάπη για την διάδοση του Ευαγγελίου ο   Αρχιεπίσκοπος Καμερούν Δημήτριος, ο οποίος είναι Μητροπολίτης έξι μικρών κρατών και των νησιών της περιοχής.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Που ακριβώς βρίσκεται το Καμερούν;

- Το Καμερούν βρίσκεται πάνω στον Ισημερινό, το κλίμα είναι τροπικό. Βρίσκεται στη τροπική ζώνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χειμώνας και καλοκαίρι όπως είμαστε εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο ζέστη όλο το χρόνο. Απλώς υπάρχει η περίοδος των βροχοπτώσεων και η περίοδος της μεγάλης ξηρασίας. Στην περίοδο των βροχοπτώσεων βρέχει συνέχεια και έχει πολλή υγρασία. Μουχλιάζουν ως και τα ρούχα μας. Το Βόριο Καμερούν έχει πολύ ξηρασία. Οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα πάνω στη γη και το έδαφος σκάζει. Είναι εδώ που ζουν τα άγρια θηρία. Ενώ το νότιο Καμερούν είναι πράσινο. Εκεί είναι η ζούγκλα, η πυκνή και δύσβατη ζούγκλα, αυτή του βλέπετε παιδιά στις ταινίες, όπου ζουν δεκάδες είδη πανέμορφα και παράξενα ζώα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν Έλληνες στο Καμερούν;

- Φυσικά, υπάρχουν δύο ελληνικές Κοινότητες, μια στην πρωτεύουσα του Καμερούν  το Γιαουντέ και η άλλη στη  συμπρωτεύουσα, στη Ντουάλα. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες οι οποίοι ασχολούνται με τις επιχειρήσεις και το εμπόριο. Έρχονται συχνά κοντά μας και ζητάν βοήθεια για τα προβλήματά τους γιατί δυστυχώς αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα κάθε φύσης, υγείας, οικογενειακά κ.αλ.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:Υπάρχουν πολλοί ναοί ορθόδοξοι στο Καμερούν;

- Στην πρωτεύουσα και στη  συμπρωτεύουσα υπάρχουν δυο κτιστοί ναοί. Στο Γιαουντέ βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Εθαγγελισμού της Θεοτόκου και κάποιοι άλλοι ναοί. Υπάρχουν επίσης και τέσσερις ναοί υπό ανέγερση και ελπίζουμε με τη βοήθεια του Θεού και την αγάπη των ορθόδοξων χριστιανών, φίλων του Καμερούν, να τελειώσουν γρήγορα. Στην Ντουάλα βρίσκεται ο Ιερός  Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι υπόλοιποι ναοί είναι φτιαγμένοι από καλάμια και ξύλα. Και είναι ένα θαύμα που αυτές οι καλύβες-ναοί τραβούν κοντά τους απίστευτα πολύ κόσμο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από καλάμια; Πώς είναι δυνατόν να γίνει Θεία Λειτουργία μέσα σε τέτοιο ναό;

- Και όμως παιδιά, γίνεται κάθε Κυριακή και έρχονται 250 άτομα τα οποία παρακολουθούν με μεγάλη ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία και κοινωνούν. Μόνο να τους βλέπατε, με πόση ηρεμία και ευλάβεια παρακολουθούν για δυο ώρες την Θεία Λειτουργία και κοινωνούν στο τέλος. Και να σας πω και κάτι που θα σας φανεί παράξενο. Στο Καμερούν δεν υπάρχει ο οίνος, ο σίτος και το έλαιο για  την τέλεση των Μυστηρίων. Οι πιστοί προσφέρουν στην εκκλησία καρπούς του τόπου τους όπως μπανάνες, παπάγια, φιστίκια κ.αλ. Για το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας φέρνουμε νάμα από την Ελλάδα και άλλα εκκλησιαστικά είδη, από τα οποία έχουμε μεγάλη ανάγκη. Δεν θα το πιστέψετε, αλλά έχουμε ανάγκη από εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων γιατί οι εδώ πιστοί λαχταρούν να γνωρίσουν το πρόσωπο της Παναγίας. Όπως ξέρετε, οι Καθολικοί δεν έχουν εικόνες σαν τις δικές μας, με τόση θεολογία που να μιλούν στις καρδιές των πιστών. Στην πόλη σας, στη Σέρρες ζει και αγιογραφεί ένας πολύ καλός φίλος μας, ένας πιστός και ευαίσθητος άνθρωπος, ο αγιογράφος κ.Τάσος  Σεκέρογλου, ο οποίος αγιογραφεί για το Καμερούν, για τα παιδιά του Καμερούν. Τον ευχαριστούμε πολύ.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πείτε μας για τα παιδιά. Είναι χαρούμενα που δεν έχουν πολλά μαθήματα; Πως ζουν εκεί;

- Δυστυχώς παιδιά μου, τα παιδιά του Καμερούν δεν χαμογελούν. Στο Βόρειο Καμερούν που υπάρχει πολλή ξηρασία  τρώνε κάθε δύο μέρες Και ξέρετε τι τρώνε; Κανναβούρι, τους σπόρους που τρώνε τα πουλιά εδώ, και αυτό κάθε δυο μέρες. Υποφέρουν από διάφορες αρρώστιες που τις κουβαλούν από την γέννηση τους. Οι κοιλίτσες τους είναι πρησμένες από τον υποσιτισμό. Γλυκά και σοκολάτες ούτε που τα έχουν δει. Αν τους δώσει κάποιος μια καραμέλα την βάζουν από στόμα σε στόμα για να δοκιμάσουν όλα. Πεινάνε. Στο ορφανοτροφείο της Ιεραποστολής που έχουμε στο υποτυπώδες μοναστήρι μας στο Γιαουντέ, τους δίνουμε γάλα αραιωμένο σε μικρή ποσότητα γιατί παθαίνουν δυσεντερία. Δεν είναι συνηθισμένα να τρώνε. Ακόμη και τις βιταμίνες τους τις δίνουμε σε πολύ μικρή ποσότητα για να μην τους πειράξει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τι τρέφονται εκεί οι άνθρωποι;

- Τρώνε από τους καρπούς των δέντρων, φιστίκια, εξωτικά φρούτα και καρπούς, σαύρες, μεγάλα ποντίκια ….

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι; Τρώνε ποντίκια;

- Ναι. Όλοι οι Καμερουνέζοι έχουν φάει ποντίκι. Τα πιάνουν με παγίδες και τα μαγειρεύουν. Επίσης υπάρχουν και πολλά ψάρια. Επειδή όμως δεν έχουν  ηλεκτρικό ρεύμα στις περισσότερες περιοχές, ο τρόπος μαγειρέματος  και συντήρησης είναι τελείως διαφορετικός από τον δικό μας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως είναι τα σχολεία τους;

- Τα σχολεία είναι φτιαγμένα από καλάμια και ξύλα. Τα παιδιά χρειάζονται τετράδια, βιβλία, μολύβια για να μάθουν να διαβάζουν. Διδάσκονται τα Γαλλικά γιατί αυτή είναι η γλώσσα επικοινωνίας των κατοίκων του Καμερούν.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σπουδάζουν;

- Τα περισσότερα παιδιά όχι. Όμως η Αρχιεπισκοπή μας δίνει κάθε χρόνο έναν αριθμό υποτροφιών για τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και έρχονται στην Ελλάδα και σπουδάζουν Θεολογία η Ιατρική. Αυτά είναι συνήθως παιδιά ιερέων  που στη συνέχεια επιστρέφουν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη πατρίδα τους.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πείτε μας για τα σπίτια τους! Έχουν τουλάχιστον καλά σπίτια;

- Τα σπίτια τους, παιδιά, είναι καλύβες με σκεπή από λαμαρίνα ή καλάμια. Φανταστείτε τι γίνεται την περίοδο των βροχοπτώσεων κάτω από αυτή την σκεπή. Νομίζεις ότι θα τρελαθείς από το θόρυβο. Τα λένε μπουκαρού και είναι πολύ μικρά. Όσο για κρεβάτια και στρώματα δεν υπάρχουν.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλά τότε που πλένονται; Που μαγειρεύουν;

- Η έλλειψη νερού είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα. Ίσως το σοβαρότερο. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν πόσιμο νερό σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων. Να δείτε εκεί τα παιδιά να κουβαλούν δοχεία με νερό, ολόκληρα χιλιόμετρα. Αλλού πάλι θα δείτε ανθρώπους να κάνουν μπάνιο, να πλένουν τα ρούχα τους, να παίρνουν νερό για το φαγητό τους και δίπλα να πίνουν νερό τα ζώα. Φοβέρες συνθήκες, γι΄ αυτό και οι αρρώστιες μαστίζουν την περιοχή. Γι΄αυτό οι άνθρωποι ζουν το πολύ μέχρι τα πενήντα τους. Ένα σημαντικότατο έργο της Εκκλησίας μας είναι η δημιουργία πηγαδιών με πόσιμο νερό. Έργο απαραίτητο αλλά και δύσκολο.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο στοιχίζει το άνοιγμα ενός πηγαδιού;

- Από 1.500 ως 4.000 ευρώ. Ευτυχώς, κάποιοι φίλοι Θεσσαλονικείς βοηθούν στην κατασκευή των πηγαδιών. Νερό υπάρχει, αλλά σε αρκετό βάθος. Και κάτι σημαντικό για τα πηγάδια. Φροντίζουμε να ανοίγουμε πηγάδια δίπλα σε ναούς. Αμέσως μαζεύονται οικογένειες ολόκληρες, δημιουργούν έναν οικισμό και βαπτίζονται Χριστιανοί.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πείτε μας για τις βαπτίσεις; Πως γίνονται;

- Τέσσερις φορές το χρόνο γίνονται ομαδικές βαπτίσεις. Συμβαίνει συχνά να βαπτιστεί ολόκληρη φυλή. Τους βαπτίζουμε, τους δίνουμε χιτώνες να φορέσουν, από ένα σταυρό και κάποιο ρούχο για δώρο. Στη συνέχεια, οι ιερείς της κάθε ενορίας αναλαμβάνουν την κατήχησή τους.

Ξέρετε παιδιά, πιο είναι το πιο άσχημο γι αυτά τους ανθρώπους; Το ότι δεν υπάρχει ο θεσμός της οικογένειας. Οι γυναίκες έχουν παιδιά από διαφορετικούς άνδρες και στην ουσία τα μεγαλώνουν μόνες τους. Επειδή όμως τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών είναι πολύ υψηλά τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν μόνα τους.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Αυτό είναι στ΄αλήθεια φοβερό.  Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει κάτι;

- Εμείς, σαν Ορθόδοξη Εκκλησία, τελούμε γάμους και με την κατήχηση και τα Μυστήρια προσπαθούμε να τους μάθουμε το σωστό, έτσι ώστε να δημιουργούν οικογένειες και να τις κρατούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και μια τελευταία ερώτηση, Αδελφή! Έχετε ταξιδέψει στη ζούγκλα; Πως είναι εκεί;

- Ναι, κάνουμε περιοδείες στη ζούγκλα γιατί υπάρχουν διάφορες φυλές εκεί. Είναι πολύ όμορφα αλλά και πολύ επικίνδυνα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν δρόμοι. Όταν βρέχει γίνονται σαν ποτάμια. Είχαμε ένα τζιπ το οποίο δυστυχώς χάλασε και τώρα δεν μπορούμε να μετακινηθούμε.

Είναι δύσκολα στη ζούγκλα! Φανταστείτε όμως να ακούσετε ξαφνικά τον ήχο μιας καμπάνας στην καρδιά της ζούγκλας και ξαφνικά να αντικρίσετε την Ελληνική σημαία;

Μη φανταστείτε βέβαια καμμιά καμπάνα τεράστια και λαμπερή όπως οι δικές μας καμπάνες. Όχι. Για καμπάνα χρησιμοποιούν ζάντες αυτοκινήτων !!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Απίστευτα πράγματα, σαν παραμύθι. Η Ελληνική σημαία στη μέση της ζούγκλας! Και από δίπλα τα λεοντάρια! Πόσα πολλά θα θέλαμε να μάθουμε για το Καμερούν ! Και για το έργο σας!

Αλήθεια, εμείς πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

- Παιδιά μου, εκεί έχουμε ανάγκη από τα πάντα. Έχουμε ανάγκη από το ΕΝΑ ευρώ. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια βάπτιση σαν σχολείο, μπορείτε να στείλετε βιταμίνες και παυσίπονα, τετράδια και μολύβια. Η αγάπη σας θα σας οδηγήσει ώστε να βοηθήσουμε όλοι μαζί το έργο της Ιεραποστολής για την διάδοση του Λόγου του Θεού και την Αγάπη σ΄αυτό τον Κόσμο.

Σας ευχαριστούμε πολύ, Αδελφή, για τα ωραία πράγματα που μας είπατε. Τώρα που μάθαμε για το Καμερούν, δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να  γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης εκεί.

- Και εγώ, αγαπητά μου παιδιά, θέλω να σας ευχαριστήσω που με ακούσατε με τόση προσοχή και να ευχηθώ σε όλους σας να είστε πάντα κάτω από την σκέπη του Θεού, και εσείς και οι οικογένειές σας και η Αγάπη να οδηγεί τα βήματά σας.

Θα΄ θελα να τελειώσω με κάποιους στίχους που αποτελούν και το μήνυμα  που στέλνει η Ιεραποστολή  φέτος σ΄ όλους τους ανθρώπους του πλανήτη  με πολλή αγάπη και με την ελπίδα ότι  όλοι μαζί, ενωμένοι, με τη Χάρη του Θεού ,θα καταφέρουμε να διαλύσουμε το σκοτάδι του κόσμου, το σκοτάδι της Αγνοίας των ανθρώπων.

 

  Αν δεν καώ Εγώ
  Αν δεν καείς Εσύ
  Αν δεν καούμε Εμείς
  Πως θα γίνει ΦΩΣ
  το σκοτάδι του κόσμου;
   
 
  Ιερά Μητρόπολις Καμερούν

    

 

 

 

επιμέλεια συνέντευξης:

Θεοχαρίδου Αντωνία

Αθανασιάδης Αθανάσιος

 

 

Νέο Σούλι 25/09/2003