1title1_left.jpg (5370 bytes) 1title1_right.jpg (11103 bytes)
   

  Αρχική
  Γυμνάσιο
  Αξιοθέατα
  Νέο Σούλι
  Κάμερες
  Καιρός
  Κοσμογραφία
  Συζητήσεις
  Αναφορές
  Αναζήτηση
  Επικοινωνία
           




 

 Κάμερες, επί 23 ώρες το 24ωρο, παρακολουθούν τις δραστηριότητες μιας τηλεοπτικής παρέας. Ο λόγος για τον Μεγάλο Αδερφό. Το γνωστό πρόγραμμα «Big Brother» το οποίο επικρατεί στον τηλεοπτικό ορίζοντα 17 χωρών του κόσμου.

   Η συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή που φιλοξενείται στα σπίτια πολλών εκατομμυρίων και στην Ελλάδα έχει σήμα καταλληλότητας «επιθυμητή η γονική συναίνεση»!

   Οι συμμετέχοντες ( 6 άνδρες, 6 γυναίκες), με κύριο στόχο τα 150.000 €  εγκατέλειψαν τις δουλειές τους, τις σπουδές, την οικογένεια τους και αποφάσισαν να φυλακιστούν σε ένα χώρο που συγκατοικούν και επιβλέπονται με περισσότερες από 40 κάμερες. Ζουν σε μια ομάδα στην οποία οι συγκάτοικοι έχουν ως προτεραιότητα να διώχνουν από το σπίτι κάθε δεύτερη εβδομάδα έναν από τους συγκατοίκους.

   Η τακτική αυτή είναι όρος της εκπομπής «Big Brother», που καθιερώνουν σε νέα ηθική ζωής, τα «εν οίκω εν δήμω», την αποκάλυψη προσωπικών στιγμών.

   Η εκπομπή προωθεί την αντίληψη ότι για να δοξαστείς, για να νικήσεις, πρέπει να βλέπεις τον άλλον σαν αντίπαλο και ανταγωνιστή, να κάνεις ό,τι μπορείς χρησιμοποιώντας την ομορφιά και τις ικανότητές σου, με σκοπό όχι να ζήσεις μαζί του αλλά να τον διώξεις από το σπίτι.

   Μα, καθώς ζει κανείς σε ένα σπίτι με συνεχή παρακολούθηση η ανθρώπινη φύση δεν παύει να λειτουργεί. Κλάμα, γέλιο, θυμός και ξεδίπλωμα των ιδιαίτερων συνηθειών του καθενός.

   Παρ' ότι η «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» έκρουσε τον κώδικα του κινδύνου για την κατάλυση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αξίας του ανθρώπου, ωστόσο κανείς δεν έδωσε σημασία.

    Η εισαγωγή νέας ηθικής, από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες μπήκε στην ζωή μας. Η χυδαιολογία, οι άσχημες εκφράσεις, τα υπονοούμενα, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας είναι κάτι το συνηθισμένο στην εκπομπή και μάλιστα από νέους ανθρώπους και διερωτάται κανείς που θα μας οδηγήσει αυτή η έκπτωση ιδανικών και αξιών!

   Χαμένοι λοιπόν οι τηλεθεατές και κυρίως η ελληνική νεολαία που είναι οι αποδέκτες της οποίας τηλεοπτικής "σαβούρας" και μάλιστα των πολυδιαφημιζόμενων εκπομπών του τύπου Big Brother ή Bar χάνουν άσκοπα τον πολύτιμο ελεύθερο  χρόνο τους και γίνονται θύματα στο βωμό της τηλεθέασης.

   Ο τηλεθεατής μπαίνει στον μηχανισμό που θέλει η εκπομπή. Και δια μέσου εκατοντάδων χιλιάδων μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων πλουτίζοντας έτσι και της τηλεφωνικές εταιρίες προσπαθεί να «χορτάσει» την πνευματική του φτώχεια και την ανία που τον εξουθενώνει. Το θλιβερότερο είναι πως και οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης είναι απλοί θεατές ή οπαδοί των παραπάνω εκπομπών, καθώς ως εκπαιδευτικοί όχι σπάνια γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων διαπιστώσεων.

   Ο Μεγάλος Αδερφός δεν είναι μόνο ένα τηλεοπτικό παιχνίδι αλλά και μια μικρογραφία της κοινωνίας μας και σαν τέτοια θα πρέπει να προβληματίζει όλους τους υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους είτε ως γονείς είτε ως παιδαγωγούς.

   Η έκφραση «είσαι υποψήφιος-α για να απέλθεις», μπορεί να ακουστεί στην παρέα από τους φίλους, από το αφεντικό στη δουλειά, από την ίδια κοινωνία που ισοπεδώνει τα πάντα προκειμένου να αποβληθεί ο αδύναμος κρίκος και να επικρατήσει «ο εξυπνάκιας» και ο «επιτήδειος».

   Η πρόκληση της κοινωνίας μας να παρακολουθούμε την ζωή των άλλων, ας γίνει για μας πρόσκληση να παρακολουθούμε την πορεία της δικής μας ζωής και να προσπαθούμε να μεταβάλουμε τον εαυτό μας σε αληθινό άνθρωπο έχοντας κατά νου το σοφό ρητό «Ως χαρίεν εστί άνθρωπος, όταν άνθρωπος ει» Δηλαδή «πόσο χαριτωμένος είναι ο άνθρωπος, όταν είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ».                        

Αβραμίδου Χαρίκλεια

Φιλόλογος 

Γυμνασίου Νέου Σουλίου